Pelikül Yaşıyor! Kodak ve stüdyolar anlaştı! (*)

Pelikül yaşamaya devam edecek galiba?

Geçen yaz Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Christopher Nolan, J.J. Abrams ve Judd Apatow gibi bazı Hollywood yönetmenleri, stüdyoları, pelikül kullanımına devam etmeleri için Kodak’ı desteklemeye çağırmıştı.

Kodak yöneticisi Jeff Clarke; Pelikül uzun zamandır kültürümüzün hayati bir parçası ve öyle de kalacak diyor. Stüdyoların desteği sayesinde müthiş zenginliği ve eşsiz dokularıyla sinema için pelikül üretmeye devam edeceğiz. Bu sayede film yapanlar hikayelerini anlatıp, sanatlarını gözler önüne serebilecekler.

Yakın zamanlarda “Boyhood,” “The Grand Budapest Hotel,” “Interstellar,” “Foxcatcher” ve “Into the Woods” gibi bazı Oscar adayı üst düzey filmler Kodak pelikül kullanılarak çekildiler. “Star Wars: Episode VII – The Force Awakens,” “Batman v. Superman – Dawn of Justice” ve “Ant-Man,” gibi 2015’in önemli filmler ve başkaları Kodak pelikül kullanılarak çekilmeye başladı. The Wall Street Journal’a konuşan Apatow, pelikül ve dijital halen geçerli iki seçenek. Fakat filmlerini peliküle çekmek isteyen yönetmenlerin bu seçenekten aniden mahrum kalmaları tam bir trajedi olurdu dedi. Apatow son filmi “Trainwreck”i pelikül kullanarak çekti. Pelikülün grenlerinde ve renk kalitesinde sizi filmin içine sokan bir büyü var diyor.

Dijital teknolojilerin gelişmesiyle sinema salonları dijital projeksiyona dönüştü. Kodak’ın satışları son on yılda yüzde 96 kadar düştü. Ayrıca Kodak, pelikül üretimine devam etmek için akıllı telefonlar ve tabletlerin dokunmatik ekranları gibi yeni alanlarda pelikül üretim teknolojileri adına fırsat kovaladıklarını söylüyor.

Kodak’ın Entertainment & Commercial Films başkanı Andrew Evenski bir ifadesinde; büyük stüdyoların desteğiyle kreatif ekipler projelerinde güvenle pelikül kullanmaya devam edebilecekler diyor. Film yapımcılarına neden pelikül diye sorduğumuzda aldığımız cevaplar istisnai derinlik, kendine has gren yapısına duyulan ihtiyaç gibi farklılıklar gösteriyordu. Ne var ki hepsinin üstünde ise pelikülün öyküye yaptığı katkı vardı. Sinemacıların hayallerinde canlandırdıkları öyküleri anlatmak için ve görsel dillerinin önemli bir parçası olarak peliküle ihtiyaçları var. Sanatçıların pelikül kullanmasına imkan tanımak, sinema tarihini oluşturacak yeni anların ortaya çıkmasına yardım edecek. Bugün ilan edilen anlaşmalar pelikülün gücünün ve bunu savunan sanatçıların vizyonlarının bir kanıtıdır.

(*) Paula Bernstein imzalı Indiewire yazısından tercüme edilmiştir.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.