Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?

Sinopsis, seyirciye, yapımcıya ve yönetmene ne vadediyor?
Soyut tamlamalar, soyut tasvirler asla sinopsiste bulunmamalıdır.

Yazarlığın bir yöntemi olur mu demeyin, elbette olur. Özellikle sinema ya da televizyon alanında üretim çevrimine girmiş ya da girmek isteyen bir yazar iseniz bir yöntem tutturmanız şart. Yazar olmak için, konuya yabancı olanların zannettiği gibi uçuk ve bohem yaşam tarzları gerekmez. Yaşam tarzı yazarın tercihine kalmış bir konudur. İlhama daha açık yaşayabilmek için kimileri koyu bir bardak çay içer kimileri bohem yaşar. Yöntem konusundan bağımsız bir başlıktır yazarın yaşam tarzı konusu… Yöntem deyince, “uçuk” ve havalı sanatçı tipinin yerine hesapçı ve mühendis kafalı (olabilen) bir sanatçıyı koymak gerekir. Profesyonel üretim çevriminin gereğidir bu. Sizden belirli bir süre içinde belirli sayfa sayısının altına düşmemek kaydı ile bir şeyler yazmanızı bekleyen bir yığın insan olacaktır. Bu insanlar işlerini yapabilmek için öncelikle sizin işinizi yapmanızı beklediklerinden sabırsız ve acelecidirler. Hayallerinde yüz sayfalık bir senaryoyu bir günde bitirebilen bir senarist vardır ve önlerine koyduğunuz her fazladan gün onlar için can sıkıcıdır. Hal böyle olunca sizi zaman zaman mekanikleştirecek bir yöntem ortaya koyup ona göre çalışmanız gerekecektir.

Senaryo yazmanın ilk adımı “FİKİR” dir. En az bir iyi fikir senaryo yazmak için sizi harekete geçirebilir. Bir fikir sizi çok heyecanlandırabilir ama başkalarında aynı etkiyi yapmayabilir. Bu yüzden iki iyi fikir her zaman bir iyi fikirden daha iyidir. Yani kafanızda oluşan senaryo yazma isteği içinde çok sayıda iyi fikir barındıran bir istek olsa çok daha iyi olur. Örneğin -patronundan yüklü bir miktar borç alan bir çalışanın düştüğü komik durumlar- bir adet iyi fikir olabilir. Ancak bu iyi fikri başka iyi fikirlerle desteklemezseniz başkaları sizin kafanızda canlanan o tek iyi fikri bile görmekte güçlük çekebilir. -Patronundan aldığı borç parayla çalıştığı şirketin rakibi başka bir şirkete ortak olan bir çalışan, patronun bundan haberdar olması ve rakip şirketin sahibinin de örneğin patronun eşi olması- birden fazla sayıda iyi fikir olarak daha etkili olacaktır. Fikir aşamasından sonra bir öykü kurmanıza yarayacak bir çalışma yapmanız gerekir. Eğer bu çalışmanızı kaleme alır yazarsanız bu bir kaç paragraflık kurgunuza PLOT diyebilirsiniz. Patron, çalışan ve eşi arasında nasıl bir entrika kuracağınız az buçuk bu plot ile belli olur. Plot, resmi bir format değildir. Kendiniz için yazarsınız. Fikrinizi birine sunacaksanız eğer, işinize yarar. Ne var ki fikrinizi kime sunarsanız sunun mutlaka SİNOPSİS görmek isteyeceklerdir. Sinopsis resmi bir formattır. Yani profesyonel üretim çevrimi sizden sinopsis olarak tanımlanmış ürünü yazmanızı bekler. Sinopsis yazarken uyulması gereken belirli kurallar vardır.

Önce fiziki kurallar: Bir sinopsis iki A4 sayfasından daha fazla olmamalıdır. Tabii ki normal bir font ve font büyüklüğü tercih etmelisiniz. Bu da genellikle 12 puntoluk standart fontlardan biri olacaktır. Bir sinema filmi ya da bir televizyon dizisi bölümü için bir sayfa sinopsis de olur ama bir sayfadan daha azı makbul ve makul bir uzunluk değildir.

Sinopsis yazarken mutlaka geniş zaman kipi kullanılır. Geniş zaman’dan başka zaman kipleri; -di’li geçmiş ya da -miş’li geçmiş zaman kipleri kullanılmaz. Sinopsis teknik bir yazı türüdür. Bir öyküleme türü değildir. Yani sinopsis yazarken anlatım imkanlarından faydalanamazsınız. Yazı diline has sanatlar kullanılmaz. Bir rapor yazar gibi senaryoda anlatmak istediğiniz öyküyü rapor eden iki sayfalık yazıdır. Okuyucusu, sinopsisi mesleki bir ilgiyle okuyacaktır. Bu demektir ki ağdalı cümleler kurmamalı, seyirciden saklamayı düşündüğünüz senaryo numaralarını sinopsisin okuyucusundan saklamamalısınız. 6.His ya da Olağan Şüpheliler‘i yazıyor olsanız bile öykünün sonundaki gerçekleri sinopsiste de sona saklayacaksanız iki kere düşünmenizde fayda var. Yani bütün öykü finaldeki sürprize bağlı olsa bile (ki adı geçen iki film çok özel örneklerdir) sinopsiste de sürpriz yapmanız hoş olmayabilir.  Seyirciye, yapımcıya ve yönetmene vadettiğiniz her şey sinopsiste olmalıdır. Sinopsis son derece somut olmalıdır. Soyut tamlamalar, soyut tasvirler asla sinopsiste bulunmamalıdır.

Sinopsis yazma egzersizi yapmak isteyen biri, iyi bildiği ya da yeni izlediği bir filmi, bir rapor yazar gibi yukarıda bahsedilen çerçevede yazmakla işe başlayabilir. Unutulmamalıdır ki senaryoyu satmaya yarayacak şey, fikri sevdirecek şey sinopsistir. İçinde fazla ve gereksiz hiç bir şey olmayan, sade, yalın, somut haliyle film öyküsü…


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?” için 105 yanıt

  1. Teşekkürler, açıklayıcı olmuş.

  2. özgür

    teşekkürler , baya yardımcı oldunuz 🙂

  3. Hocam keşke birkaç tane de sinopsis örneği paylaşsaydınız..
    Bu arada bilgiler için teşekkürler..

  4. Meltem

    Hocam, yani bir sinopsis de filmin sonunun nasıl biteceği de yazılır mı? Ve karakter analizide yer alır mı azıcık??

  5. Sinopsisin okuyucusu sinema profesyonelleridir yani filmi çekmesi muhtemel insanlar… Sinopsis seyirci okusun diye yazılmaz. Yani filmin sonunu, o filmi çekecek olan yönetmenden ya da yapımcıdan saklayamazsınız? Karakter analizi yapılabilir abartmamak kaydı ile…

  6. Meltem

    Teşekkürler…

  7. gerçekten süpersiniz 😀

  8. merve

    karakterin rüyasını nasıl belirteceğiz yani tv yi açtı aniden rüya görmeye başladı diye mi yoksa konuya girip sonra hepsi bir rüyaydı gibi mi

  9. Emre

    Merhaba. Dizi projesi için hazırlanan ilk 13 bölümlük sinopsis uzunluğu ne kadar olmalı?

  10. Dizi projelerinde 13 bölümün tümünün sinopsisi yazılmaz. Dizinin 13 bölümü için genel anlatımlı konsept anlatılır. Sinopsisler her bölüm için ayrı ayrı yazılır. Yapımcılar ve tv kanalları genellikle ilk üç bölümün senaryosu, 13 bölümün de sinopsislerini görmek isterler. Ayrıca dizinin atmosferini, duygusunu, genel gidişatını tasvir ettiğiniz “konsept” yazmanızda fayda var.

  11. Onur

    birşey soracağım dizi senaryosu yazqrken bölüm bölüm mü sinopsis yazıyoruz? Birde Benim bildiğim bütün olan tretmandı 😀

  12. Fatih

    sizce dizi senaryomu bir yönetmene mi götüruyim yoksa yapım şirketine?

    1. Ali Mehmet TÜRKOĞLU

      İlk önce yönetmene götürürseniz, senaryonun editasyonunu gözden geçireceğinden dolayı yapımcının gözünde senaryonun değeri artar; çünkü yönetmen aynı samanda bir senaryonun birinci elden editörüdür.

  13. Emre

    Lütfen bilen biri varsa hemen cevaplasın. Senaryo yazarken diyalogda, karakterin konuşması olduğu gibi mi yazılır? Mesela Naptın diyecek karakter. Senaryoda ne yaptın diye mi yoksa Naptın diye mi yazılır.?

    1. Ali Mehmet TÜRKOĞLU

      Genelde senaryolar bir bilim projesi değilse, yöresel şiveyle veya genel konuşma diliyle yazılır ki, daha etkilidir; onun içindir ki, “Ne yaptın?” yerine “N’aptın?” veya “Ne yapıyorsun?” yerine Muğla yöresel şivesi olan “N’apıkdurun?” şeklinde yazmak en uygunudur; çünkü halk bu tür konuşmalarda hep kendini bulur ki, daha etkilidir.

  14. @Emre
    Karakter belirli bir yörenin aksanı ile konuşuyorsa senaryoda karakterin ilk konuştuğu yere diye yazılır. Karakter argo yada günlük konuşma diliyle konuşuyorsa bu şekilde belirtilir. Her diyalog karakter gibi yazılmaz. Oyuncunun karakteri doğru aksanla konuşması bilgisine ve yönetmenin isteklerine bağlıdır. Karakter bazı kelimeleri kendine has çıkartıyorsa o şekilde senaryoya yazılır.

  15. @Onur
    Sizi senaryoları bölüm bölüm yazılır. Dolaysıyla her bölüm için bir sinopsis bir de tretman yazılır.

  16. @Fatih
    Senaryonuzu her ikisine de götürebilirsiniz. Bazı yönetmenler yapımcılar üzerinde etki yapabilirler. Bu yüzden senaryonuzu beğenirlerse yapımcıya çekmesi için güçlü bir etki yapabilirler. Ancak nihayetinde işi yapacak olan adı üzerinde yapımcıdır.

  17. Emre

    Merhabalar, oyuncuya has olmayan replikler yazarken ne yapmalıyız? Örnek verdiğim gibi dizilerde ya da filmlerde ne yaptın denmez çoğunlukla. Naptın diye yazarsam yanlış yapmış olur muyum?

  18. “Naptın” diye yazan çok senarist var. “Ne yaptın” diye yazmak ise doğrusu.

    1. Ali Mehmet TÜRKOĞLU

      Taşra konseptinde “Naptın” şeklinde en uygunudur. Modern bir diyalogta ise “Ne yaptın” şeklinde yazılmalıdır.

  19. Emre

    Senaryo yazdıktan sonra sunum yapabilecek birini bulduğumda, ona Nasıl sunum yapabilirim? Projeyi, Nasıl etkileyici
    Bir şekilde aktarabilirim?

  20. Gülderen Süer

    Gerçekten bir sinopsis örneği verseydiniz, bizim için iyi olurdu. Ancak çok net ve açık anlatmışsınız, bu işe yeni başlayan bir kişi olarak anlatımınızdan yararlanacağımı düşünüyorum. Teşekkür ederim.

  21. ülkü

    öncelikle bu konuda çok toy olduğumu söylemek istiyorum. senaryo roman gibi yazılabilir mi ve bir film oldu diyelim yaklaşık kaç sayfa olmalı?
    tretman, sinopsis ve konseptin farkını yazabilir misiniz? önce hangisini yazmalıyız?

  22. Ülkü, sorularının cevapları kısa değil malesef. Yeri geldikçe yazacağım, takipte kal lütfen.

  23. Yaprak

    Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler, çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Film sinopsisinde iki sayfa diye bir kural var mı? Üç sayfalık bir sinopsis uzun sayılır mı?

  24. Böyle bir kural yok. Ancak ortalama bir filmin (yani yaklaşık 90dk süreli) sinopsisinin 2 sayfa civarında olması iyi olur. Her film 90dk olmaz. Destansı filmler çok daha uzun sürelere sahip olabilir, haliyle sinopsisleri de uzun olur. Üç sayfa sinopsis olsa ne olur? Hiçbir şey. Ama yazar kendisine bir sınır koymalıdır. Böyle bir sınır olmasa bir sinopsis yazarı coştukça coşabilir, sayfalarca yazabilir. Ya da tam tersi işin kolayına kaçarak iki paragraf sinopsis yazabilir. İki sayfa sinopsis demek, öyküdeki belli başlı sorunların çözüme kavuşturulmasını zorunlu kılar. Aynı zamanda lafı çok da dolandırmadığınızı gösterir. Sinopsis tam olarak budur zaten.

  25. Mrb cevap verırsenız cok sevınırm.destege ihtiyacım var

  26. Yaprak

    Daha önceki soruma verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Başka bir sorum daha olacak. Yazdığımız sinopsisi mail ortamıyla bir yapımcıya yönetmene göndermek riskli mi? Riske atabileceğimiz kadar işin içinde olmadığımız için endişe ediyorum. Şirketler kendi bünyelerinde senaryo yazdıklarını, dışarıdan kabul etmediklerini söylüyorlar…. Herkes köşesini kapmış, bizler nasıl bir yol izlemeliyiz? Sinopsisi mail atmak ne kadar riskli cevap verebilirseniz sevinirim…

    1. Senaryonuzu mail yoluyla yapimciya gonderirseniz dikkat cekme ve okunma ihtimali neredeyse sifir. Hic denemeyin. Koseler kapilmis dogru ancak yetenek ve disiplinli iseniz her zaman is bulabilirsiniz. Size ve benzeri durumdaki herkese onerim, mevcut senaryo yazim gruplarindan birine dahil olmaya calismanizdir. Stajyer senaristlik yaparak ise baslayin.

  27. EROL ŞENTÜRK

    İyi günler. Word dosyasında bir senaryo çalışmam var. Denizbank 7. Senaryo çalışmasına katılacağım. Yarışma koşullarından birisi de senaryonun Amerikan Senaryo Formatında yazılmış olması. Amerikan Senaryo Formatını kullanmasını bilen bir arkadaşınız var mıdır? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  28. Onur

    Erol Şentürk

    Celtx programını tavsiye ederim. Sadece senaryo yazımı konusunda değil, bir projenin tüm aşamalarını oluşturabilmen konusunda yardımcı olur.

  29. YUNUS CAN

    slm. çok aydınlatıcı bilgiler aldık tşk ediyoruz, ekranlarda bilinen aksiyonlu bir dizinin bir kaç saihifa senaryo ve o dizinin sinopsisi bizimle paylaşılırsa çok daha faydalı olur. ayrıca dizi çekimlerinde çekim konusunda kaliteyi yakaladıktan sonra bir sorun kalıyormu? yani çok pahalı kameralarla çekmek şartmı? sevgiyle kalın.

  30. Nur Banu

    merhabalar. belgesel tarzında kısa film projesi hazırlıyorum da sinopsis istiyorlar. belgesel de sinopsis nasıl yazılır bilemedim. bana yardımcı olur musunuz?

  31. Sinopsis, salt sinemaya özgü bir kavram değil, bilimde de kullanılır. Sinopsisin hem bilimde, hem de senaryoda, “bir bakışta, bütün/genel hakkında bilgi vermesi” beklenir.
    KABACA BİR ÖRNEK:
    <>
    KIZ EVDEN KAÇACAK: Demek ki, kalkıp gitmesini engelleyen biri var; baba, ağabey, dede, anne, abla, vb. BABA olsun o iblis…
    KAÇABİLMEYİ NASIL BECERDİ: Birileri, anne örneğin, yardımcı oldu. Babası uyuduktan sonra kızı gönderdi.
    KAÇMAYA DEĞECEK O GİDİLECEK YER: Sevdiği oğlanın doğum gününe gitti. Orada olması gerekiyordu. Bu neredeyse bir zorunluktu.
    NİÇİN VE KİM TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ: Sevgilisi sarhoş oldu ve kız, “sen zahmet etme, bir taksiye atlar giderim. Annem kapıda bekliyor olacak. Sessizce kapıyı açıp beni içeri alacak” diyerek vedalaştı. Tesadüf bu ya; kendisine platonik aşkla bağlı mahallenin taksicisine rast geldi.
    CESET NERDE: Kızın cesedi sahilde bulundu. Polis, hastane, morg vb.
    EVDE: Anne, baba, kardeşler, sevgilisi perişan…
    TAKSİCİ: Taksici sorguya alındı. Şöyle anlattı: “Lastik patladı. Yolda kaldık. Yağmur başladı. Kız gitme dememe rağmen, otostop çekerek yaşlı bir adamın arabasına bindi.
    DÜĞÜM: Böyle sürer gider ve bir sonuca bağlanır.

    Bizim sinopsisimizde bir hikâyede gerekli tüm dayanaklar var.
    Böyle basit bir hikâyeyi niçin filme alayım?
    Haklısınız.
    O halde içinde bu tür dayanakları taşıyan daha iyi bir sinopsis bulunuz. Hikâyeler, romanlar, gazete haberleri, şiirler, birinden dinlediğiniz enteresan bir olay, en fazla da düşleriniz size yardımcı olacaktır.
    Senaryo yazmayı yeniden icat etmeyin, bilinen yoldan gidin, birçok senaryo kitabı var kitapçılarda. İcat edilecek bir şey yok. Anlatım biçimini öğrenirseniz işiniz kolay. Benim SİNEMADA YARATICI YÖNETMEN adlı kitabım da çok işinize yara. Çok önyargılısınız; kitabımın satılması derdinde değilim; yayıncımın beklemediği kadar çok satılıyor o kitap…

  32. Sıddık SERT

    Gökhan bey merhabalar..
    50 yaşımdan sonra yeni başladım yazmaya. Birkaç hikaye var aklımda ancak hikayeler kendi içerisinde olay, mekan ve zaman olarak çok farklı yerlerde geçiyor. sizce Roman olarak mı başlayayım (ki sonradan senaryoya dönüşümü zor olur mu) yoksa doğrudan senaryo formatında mı yazmalıyım. Teşekkürler….

  33. Sizi tebrik ederim, baslamanin yasi yoktur. Senaryo yazarsaniz, sizi mutlu edecek bir son icin yazdiginiz senaryonun bir filme donusmesi gerekecektir. Bu cok kolay degil. Ancak bir roman halinde yazarsaniz daha bireysel calisip gerekirse kendi imkanlarinizla bile bastirabilirsiniz. Sonucta elinizde bitmis bir urun olur. Senaryonuzu film olarak gormeden tam bittigini hissedemeyeceksiniz. Bu yazdiklarim sizin acinizdan sorunuzun psikolojik boyutu. Teknik acidan cevap verecek olursak hikayeleriniz daha “icsel” ise, yani karakterlerin ic dunyalarina odaklaniyorsak roman yazmak daha mantikli. Senaryo yazarligi devam edegelen bir hareket yazmak demektir. Kamera hareketi algilar. Hareketsiz bir aktorun kafasinda olan bitenlerle cok ilgilenmez. Ortaya cikacak sonuc seyirci acisindan sıkıcı olabilir. Hikayeleriniz olaylar ve karakterlerin oradan oraya suruklenmelerini anlatiyorsa senaryolastirildiginda iyi sonuc verebilir. Aksi takdirde detayli ruh analizleri hayal ediyorsaniz roman isinizi kolaylastirabilir. Kolay gelsin.

  34. Sıddık SERT

    Bu kadar kısa bir sürede sorumu cevapladığınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Fikir öneri ve uyarılarınızı dikkate alacağım. Ayrıca bundan sonra soracağım sorular için de sizden yüz bulmuş olmanın memnuniyeti ile hoşçakalın. saygılar…

  35. Sima

    Gökhan bey bana bir tane genel hikaye örneği gönderebilir mısınız

  36. Apo

    Gökhan bey 17 yaşındayım ve senaryo yazmak istiyorum başımdan geçen bi aşk hikayem var filme konu olacak bi şekilde ve tüm senaryo kurallarına uyuyor ama nasıl sinopsise başlatayım bilmiyorum yardım edebilir misiniz

    1. Hikayende olan biteni ana hatlarıyla tasarla. Aşama aşama, hikayeni insanların ilgisini uyandırıp bir film olmasını isteyecekleri şekilde iki A4 sayfasını taşmama koşuluyla yaz. İnsanlar beğenmezlerse bir daha yaz.

  37. Gamze

    Gökhan Bey iyi akşamlar yazmış olduğum senaryoları tanıdığım yapımcı ya da yönetmen olmadığı için degerlendiremiyorum nasıl bir yol izleyerek senaryolarimi sinemaya tasiyabilirim.ASlinda en büyük hayalim yönetmen olmak ama sektörde yer bulmak ve kabul görmek zor

  38. tanju solmaz

    Merhaba Gökhan Bey
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 55 yaşındayım yazmayı seviyorum fakat yazdıklarımın devamını getiremiyorum. Birkaç kitap denemem var ama hep yarım kaldı. Beraber değişik bir işte çalıştığım arkadaşım var, o zamanlar işinin dışında senaryolar, tiyatro oyunları yazıyordu(amatör olarak). Sonra şans kapısını çaldı ve yazdığı bir senaryo kabul edildi ve dizi olarak çekildi. Şu anda da başka bir dizi projesi hazırlıyor yakın zamanda başlayacak. Onunla konuşurken aklımdaki bir fikri paylaştım onun da hoşuna gitti bazı fikirler de verdi. Bunu 2 sayfayı geçmeyecek şekilde yazmamı istedi. Konusu eski zamanda geçiyor, içinde umutsuz bir aşk, siyasal çalkantılar ve savaş var. 1,5 sayfayı tamamladım, içinde hem hikayenin yaşandığı zamanı hem de o yaşanan zamana getiren nedenleri yazıyorum. Bunun içinde geçmiş zamanı anlatmak adına “geçmişe döndüğümüzde” ibaresi kullanıyorum. Hem bu şekilde yazmam hem de hikayenin geçmiş ve yaşanan zamanda dönüşümlü geçmesi okunma ve ilgi çekme açısından yönetmen veya yapımcıda olumsuz etki bırakır mı? “Bunu senarist arkadaşınız ile paylaşıp fikir alışverişinde bulunabilirsiniz” diyebileceğinizi tahmin ederek şunu belirtmek isterim. Şu anda yeni bir dizinin senaryo çalışması içinde olduğu için fazla vakti yok ve ben de bu durumda onu rahatsız etmek istemiyorum. Tabii bir de bu konular hakkında bilgisi olan farklı insanların fikrini de almak istiyorum. Anlatımım uzun olduğu için de özür dilerim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, kolay gelsin.

    1. Siz, sinopsisinizi sizin icin en guzel haliyle yazip verin. Geriye donusler ya da baska konularda yapimci ve yonetmenin farkli fikirleri olursa, senaryo asamasina geldiginizde sizinle konusurlar zaten. Hikayenizi begenmeleri, bu asamada -teknik bir ayrinti diyebilecegimiz- bahsettiginiz konudan daha onemli. Basarilar dilerim.

  39. FA

    Merhaba. Sinopsis yazarken filmin adı yazılır mı? (Aynı sorumu tretman için de soruyorum.) Bir senaryo yarışmasına katılmayı düşünüyorum ve ilk aşamada sinopsis göndermemiz bekleniyor da.

    1. Bazen film ekibinden karar vericileri mutlu eden bir film ismi bulunamıştır ve bir proje adı üzerinden işler yürütülür. Çekimler ve kurgu bittikten sonra nihai karar verilir. Ancak senaristler her zaman ve her aşamada projelerine bir isim vermek zorundadır. Pek çok şey gibi bu da sonradan değişebilir, değiştirilebilir.

  40. bence sinopsisi çok iyi öğretiyor

  41. Esra

    Bu bilgiler için öncelikle teşekkür ediyorum. Sormak istediğim bir şey var. Senaryoda karakterlerin iç sesi olarak yer alan konuşmayı nasıl yazabilirim?

    1. Karakter adının yanına parantez içinde (iç ses) yazarak. Şöyle:

      ASLI (İÇ SES)
      Yalan söylüyorsun! Ama ben sana yapacağımı bilirim!

  42. Bayram

    Bir sahnenin içine başka sahneler girdi, sonra devam edecek
    Sahne devamlarına yeni numara mı verilmeli? yoksa SAHNE 3 DEVAM mı denir?
    Saygılar

    1. Her böldüğünüz sahne için ve geri döndüğünüz her ana sahneler için yeni numaralar vermelisiniz. Sahne3’ün devamı ya da benzeri bir ifade kullanırsanız okuyanlar için iyi olur. Bu tür soru cevaplar için şu sayfayı kullanırsanız daha iyi olur: http://www.gokhanyorgancigil.com/?p=1742
      Muhtemelen bu ve benzeri sorulara bu sayfada zaten önceden cevap verdim. Kolay gelsin.

  43. Rıfat YILDIZCI

    Merhaba Gökhan Bey,
    Senaryo metninde “geçiş” nasıl yazılır? Sadece “GEÇİŞ” ya da éTRANSITION” demek yeterli mi, yoksa geçişin türü belirtilmeli midir? Örneğin ‘KARARMA’ diye yazılmalı mı? Yoksa bu yönetmenin işi mi? Örnek metnimiz aşağıdaki gibi olsun.

    İÇ GECE OTEL ODASI
    Mary bir süre pencereden şehre baktıktan sonra perdeyi çeker ve yatağına uzanır. Tavana bakarak düşünürken gözleri kapanır.
    ……………….
    İÇ GÜN OTEL ODASI
    Mary gözlerini açar. Yerinden kalkar ve pencereyi açarak dışarı bakar.

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Geçişleri hiç yazmasanız da senaryonuz eksik olmaz. Ama bir yerde özellikle kararma ya da zincirleme geçiş istiyorsanız sahne başına ya da sonuna sayfanın sağına büyük harflerle isediğiniz geçiş türünü yazabilirsiniz.

  44. Ness

    Merhabalar. Elimde sondan baslayan ve kurgusu biraz karmasik bir film senaryosu var. Sondan baslayan senaryolarin sinopsisini nasil cikarabiliriz

    1. Filmi izleyenler nasıl izleyecekse sinopsisi o şekilde yazmalısınız. Ancak okuyanın okuduğunu anlaması için açıklamalar yapmanız gerekiyorsa yapın. Örneğin ‘filmde birbirini takip eden olaylar yeniden eskiye doğrudur’ vs. gibi.

  45. şemsi çakan

    hocam saygılar çok kısa iki sorum olacak sinopisis ve tretman normal wrod office ile mi yazılır? yoksa senaryo programıyla mı yazılır? yani celtix mesala?

    1. Sinopsis düzyazıdır. Herhangi bir yazı programında yazabilirsiniz. özel bir sayfa formatı yoktur. Tretman için ise genel bir kaide yoktur. İstediğiniz yerde yazabilirsiniz. Yani MS Word olur başka bir şey olur, farketmez. Windows kullanıcıları Notepad ile bile yazabilirler.

  46. takip edilmesi gereken bir site!

  47. Celal

    Buradan anladığım kadarıyla..;
    – Filmdeki olayların baştan sona sıralama ile yazılmasıdır Sinopsis. ” Şu karakter şununla bunu yapar, bu olaya neden olur… vs. Ve sonda finali anlattığımız 2 tane sayfa.

    Peki ama dizi? Dizinin öyküsü sezon sezon ilerler tamam. Ama diyelim ki sinopsis yazarken aklımıza gelen ilk ve etkileyici hikayeleri dökeriz kağıta. Peki ilerde, yani hikaye geliştikçe ve bölüm arttıkça aklımıza gelen fikri yazamazsak? Yani sinopsiste olan konudan harice çıkmak ve konu bulmak olur mu?

    1. Dizi için sezon sinopsisi ve bölüm sinopsisini ayrı ayrı düşünmeniz lazım. Her bölümün kendi sinopsisi vardır. Ama bütün sezonun da ayrıca bir sinopsisi olur. Normal olarak sezon sinopsisinde bölümlerde geçen ayrıntı olaylara değinemezsiniz. Değinmek isterseniz 2 sayfa değil 20 sayfa da yetmeyebilir.

  48. Celal

    Yani bölümün planı olarak öylemi?
    (Bölümde ne anlatacağımız)?

  49. Mustafa Ahmet

    Merhaba Gökhan bey.

    Benim bir sorum vardı. Sizden bi hayli rica ediyorum; bana tretman ile ilgili ayrıntı verebilir misiniz?

  50. Mustafa Ahmet

    Yorumu okudum sağolun.

    – Fakat burada söz edilen film.
    Bir dizi için tretman niye gereksin ki?

    Herşey bir yana, dizi senaryosu değil de bölüm senaryosu yazmak, dizinin bir sezonluk tretmanı değil de hiç tretman olmadan sinopsise uyarlı bölüm yazmak mümkün mü?

    1. Tretman senaryo yazarlarının ve sinema profesyonellerinin üzerinde uzlaştığı ve sektörde geçerliği olan bir aşama. Bir film için niye gerekiyorsa dizi için de gerekir. Sahnelerin diyalog yazılmadan tasarlanmış olması bir ihtiyaçtır. Tretmanı önünüze koyup senaryonuzu yazarsınız. Hatta şöyle söyleyebilirim; tretman teknik olarak yazarın bütün hünerlerini sergilediği aşamadır. Geriye sadece diyalog yazmak kalır. Ki bazı ekipler, bazı yapımcılar diyalog yazması için farklı insanlarla çalışırlar. İyi bir tretmanın üzerine yazılacak diyaloglar çok daha iyi olur. Tretman yazmak istemiyorsanız, yazmayın. Senaryonuzu bitirmek için tretmana ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız, takılmayın. Senaryonuzu bitirin. Ama bir profesyonel ekiple birlikte çalışıyorsanız çok büyük ihtimalle tretman aşamasıyla sık sık karşılaşacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.