Tek Boyutlu Karakter

Gerçek hayatta mutlak iyiler ve mutlak kötüler var mıdır?

Ferhunde

Ferhunde

Mutlak kötü; satanik kahkahalar atarak uyanır, sabah kalkınca aklına ilk gelen şey “bugün nasıl bir kötülük yapsam acaba?” olur. Neden kötülük yaptığına dair pek bir ipucu yoktur. Bundan daha önemlisi beş yıl önce ya da on yıl önce ya da beş, on yıl sonra yine aynı özelliklerde aynı kötülükte bir insan olacağına emin olabileceğiniz bir insandır o. O aslında bir insan değildir. Mermer bir heykel gibidir. İntikam almak gibi bir duyguya takılmış kalmıştır. İçindeki duyguları asla bir değişim, dönüşüm geçirmez. Herhangi bir zamanda herhangi bir olay hayal edin, bu kötü karakterin nasıl davranacağı hakkında hiç bir şüpheniz yoktur. Karikatürlerdeki kötü karakterler gibidir. Kendisi de bir karikatürdür aslında. O Gargamel’dir. O Gargamel’den bile daha karikatürdür. O Ferhunde’dir.

Polat

Polat

Mutlak iyi ise meleklerden bile daha masumdur. Kimi zaman mazlumdur kimi zaman iyilerin yılmaz savunucusu. O bizim kahramanımızdır. Asla sarsılmaz. Asla tereddüt etmez. İçinde hiç bir çatışma yoktur. Her insanın belki bir ömür boyu acılar çekerek edindiği erdemler bu karakter için doğuştan kazanılmıştır. Kötülerin korkulu rüyasıdır. Olsa olsa Kripton gezegeninden gelen bir taş parçası onu yolundan alıkoyabilir. Yoksa ne mümkün? Bu muhteşem “iyi”ler içinde sadece Kripton’dan gelenler pelerin, tayt ve renkli çizmeler giyerler ama bu dünyada doğmuş olanlar da sanki O’nun gibi “süper”dirler. Bir dizi filmde başrolü böyle bir “iyi”ye verilmişse, her episodun sinopsisi aslında aynıdır: “Kahramanımız sorunları çözer.” O Polat’tır.

Alien vs. Predator

Bu yazı Senaryo Yazarlığı kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.