Henry Fonda

Birisi benden bütün zamanların en iyi oyuncuları sıralaması yapmamı istese, oluşacak listeye hiç tereddüt etmeden sokacağım isimlerden biri Henry Fonda. Bazı oyuncular fizyonomileri ile dikkat çekerler. Öyle bir yüzü vardır ki, o yüzden binbir türlü anlam çıkartabilirsiniz. Gözlerin arkasında derin acılar, fedakarlıklar, hüzünler, öfkeler saklıdır. Bazı oyuncular da oyunculuk yetenekleri ve anlamı taşıyabilme güçleri ile isimlerinden söz ettirirler. Canlandırdıkları karakterlerden bahsederken sanki çok iyi tanıdığınız dostlarınızdan ya da akrabalarınızdan söz ediyormuş gibi hissedersiniz. Henry Fonda’da her ikisi de var…

Henry Fonda
Henry Fonda

Bir seyirciyi sinemanın, sinema oyuncuları üzerindeki yoğun ikonografik gücü mutlaka etkilemektedir, ancak bu ikonlaştırmanın dışında bazı oyuncuların belki şansları belki de kısmetleri diyelim öyle yaver gider ki… En iyi yönetmenlerle, en iyi senaryolarla, en iyi filmlerde çalışma fırsatı yakalar ve seyircinin her zaman iyi ya da kötü karakter olarak benimseyeceği karakterlere bürünürler. 12 Kızgın Adam‘daki Henry Fonda’yı unutmak belki bu yüzden mümkün değildir. Peki ya Bir Zamanlar Batı‘daki Frank karakterine ne demeli? Sergio Leone ustanın elinde bir başka Henry Fonda daha vardır: Benim Adım Hiçkimse‘nin unutulmaz karakteri Jack Beauregard .

Amerikalı seyirci için aile değerlerini temsil eden bir aktör olarak Bir Zamanlar Batı’nın açılış sahnesi şok edici bir görüntüdür. Mavi gözlü sevimli Henry Fonda gitmiş, nefret edilesi bir karakter, çocuk katili cani Frank karşımıza çıkmıştır. Stüdyo bu sahneyi kabul etmekte zorlanmıştır. Seyircinin ürküp kaçması, gişe kaygıları ağır basmıştır. Ama olan olmuştur. Belki de yönetmeni, senaryosu, oyuncuları, kameramanı ve müzikleriyle bütün zamanların en iyi birlikteliklerinden biri artık klasikler içinde yerini almıştır.

On Golden Pond ile kendisi gibi efsaneleşmiş bir isimle sinemaya veda eder Fonda.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.