Bruno Ganz

Ira Levin’in büyük nazi komplo romanı Boys from Brazil’i yıllar sonra tekrar izlerken Der Untergang’ın unutulmaz oyuncusu Bruno Ganz’ı görmek hoş bir sürpriz oldu. Pek çok kişiye göre yirminci yüzyılın en büyük aktörlerinden Laurence Olivier’in karşısında genç bir bilimadamını canlandırıyor Ganz. İlginçtir ki ana teması Hitler olan Boys from Brazil’den yıllar sonra belki de Hitler’i en iyi canlandıran aktör olarak, Der Untergang ile tarihe geçecekti Ganz. Elbette aktörün sadece fizyonomik olarak Hitler’e benzemesi değil aslında Ganz’ı başarılı kılan.

Bruno_Ganz_300x375
Bruno Ganz, Der Untergang

Müthiş etkileyici bir film olan Der Untergang’a, Ganz’ın katkısı tartışılmaz. Boys from Brazil ise zamanında oldukça sükse yapmış bir romanın aynı derecede etkili olmuş sinema versiyonu. 1978 tarihli filmde Laurence Olivier’in yanısıra amerikan sinemasının en önemli isimlerinden Gregory Peck ve James Mason rol alıyor. Film Kelebek ve Patton filmlerinin de yönetmeni olan Franklin J. Schaffner tarafından yönetilmiş. İyi aktörlerin üzerine yapışan bir stereotip yoktur, olmamalıdır. Laurence Olivier çok çok iyi bir oyuncudur, Boys from Brazil’de nazi avcısı bir yahudiyi canladırırken ondan iki yıl önce, 1976 tarihli Marathon Man’de cani bir nazi subayını canlandırmıştır. Laurence Olivier’in her iki karaktere de katkısı inanılmaz. Aynı şekilde To Kill A Mockingbird filminde ırkçılık karşıtı avukatı canlandıran, amerikan sinemasının efsane protagonistlerinden Gregory Peck, insanlar üzerinde tıbbi deneyler yapan acımasız bir nazi doktorunu müthiş bir performansla canlandırıyor. Bu yüzden kariyer sahibi aktör ve aktrisler her fırsatta farklı karakterleri canlandırmak isterler. Al Pacino bu yüzden sık sık eşcinsel karakterlerle seyirci karşısına çıkmıştır. Ne var ki Al Pacino ne yaparsa yapsın Michael Corleone ya da Vincent Hanna karakterini pek de aşabilmiş değildir. Ancak Robert De Niro için bir stereotip yazmak çok daha güçtür.

bruno-ganz-laurence-olivier
Laurence Olivier son filmlerinden biri olan Boys from Brazil’de genç Bruno Ganz ile birlikte

İyi bir oyuncunun üzerine “Jön” ya da “kötü adam”lık yapışmamalıdır. İyi oyuncular fizyonomilerini aşmak zorundadırlar. İşin sırrı buradadır. Twelve Monkeys filmindeki Jeffrey Goines karakterine bir göz atın. Bu adam, bizdeki jönler gibi kasım kasım kasılarak her zaman jön olmak zorunda hissetmemiş kendisini demek ki…


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.