Eğer insanlık şimdi yok olsaydı

Dünya isimli gezegende bir zamanlar İnsanoğlu adı verilen bir canlı yaşardı...

Dünya isimli gezegende bir zamanlar İnsanoğlu adı verilen bir canlı yaşardı…

Senaryo yazarlarının, öykü yazarlarının sıklıkla başvurduğu bir kalıptır: “Eğer …. olsaydı”. Bir felaket senaryosu bu kez insanoğlu için çevresel faktörler açısından ele alınıyor. Will Smith’in New York sokaklarında tek başına kaldığı I Am Legend filmindeki gibi, ancak bu kez hiç kimse hayatta kalmamış… “Eğer insanlık bir anda yok olsaydı. Hemen! Şimdi!”

Yukarıdaki tabloyu hazırlayanlar insanoğlunun yok olması için temennide bulunuyorlar diyemeyiz, ne var ki yaşadığı çevreye insanoğlu tarafından verilen zararı göstermesi açısından oldukça önemli bilgiler içeriyor…

“Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın” demiş atalarımız. Bütün insanlığın cürmü de, işte arkasında en fazla iki milyon yıllık bir iz bırakacak kadar… Güneşin yaşının yaklaşık dört milyar, evrenin yaşının da yaklaşık on beş milyar yıl olduğunu düşünecek olursak, yani evrensel ölçekte göz açıp kapayıncaya kadar geçecek kısa bir süre bu.

Bir senaryo yazarı olarak bu noktada “eğer … olsaydı” kalıbından yola çıkarak başka bir fikir aklıma takılıyor:

Ya, -sözgelimi üç milyon yıl önce- yeryüzünde kendisine bilmediğimiz bir isim vermiş olan bir canlı türü yaşadıysa? Ya da insanoğlunun ömrü üç milyon yıllık çevrimlerden oluşuyorsa? Atlantis, Zülkarneyn, Nuh, Hızır… farklı çevrimlerin tarihlerinden arta kalan bilgiler olabilir mi? Doğada çözülüp gitmiş eski çevrimlerden kalıntılar, bizim için örneğin; fosil yakıtlarsa? Sadece aynı zamanları paylaştığımız ekosferi; bitki ve hayvan varlığını görmezden gelmiyoruz, belki de?

Belki de bu sofra, sadece bizim için kurulmamıştır?

2 Haziran 2005 tarihli Discover dergisinde yayınlanmış, Alan Weisman imzalı Earth without humans başlıklı yazıdan faydalanılmıştır.
Bu yazı Çeşitli kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.