Steven Spielberg sinema endüstrisinin çökeceğini öngördü

Steven Spielberg

Steven Spielberg

George Lucas ve  Steven Spielberg, USC School of Cinematic Arts’ın yeni binasının açılışında, büyük değişikliklerin kapıda olduğuna dair öngörülerde bulundular.

Steven Spielberg geçtiğimiz çarşamba günü, film endüstrisinin kaçınılmaz bir çöküşe doğru gittiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Her sene çekilen yarım düzine kadar 250 milyon dolar ve üstü bütçeli filmin her şeyi değiştirip sektörü çökerteceğini ifade etti. “Bir sonraki Iron Man filmi için 25 dolar para verip bilet alırken belki de Lincoln gibi bir film için 7 dolar ödeyeceksiniz” diyerek yakın bir gelecekte sinema salonlarında farklı filmler için farklı ücretler alınmaya başlayacağını iddia etti. Ayrıca kendi filmi Lincoln’ün bir sinema filmi olmak yerine az kalsın bir HBO filmi olarak hayata geçirilecek olduğunu söyledi.

George Lucas da büyük değişikliklerin kapıda olduğu konusunda Spielberg ile hemfikir. Filmlerin gösterim şeklinin Broadway oyunlarına benzeyeceğini, çok az sayıda filmin gösterime gireceğini, filmlerin bir yıl gibi uzun süreler gösterimde kalacağını ve bilet fiyatlarının çok daha yüksek olacağını iddia etti. Buna örnek olarak Spielberg’in bir yıl dört ay gibi bir süre sinemalarda kalan filmi E.T. yi verdi.

USC School of Cinematic Arts binasının açılışında medya dünyasından çok sayıda insan ve öğrenciyle bir araya gelen iki usta sinemacı; genç sinemacı adaylarına, usta sinemacıların bile kendilerine salon bulmakta güçlük çektikleri bir dönemde sinemayı öğrenmeye çalıştıklarını söyledi. Spielberg genç sinemacılardan gelen bazı fikirlerin Fringe dizisine çok benzediğini söyledikten sonra her sene çekilen en fazla beş-altı mega bütçeli filmin gişede çakılacağını, bu sebeple mevcut paradigmada büyük bir değişim yaşanmak üzere olduğunu ilave etti.

Lucas, filmlerin büyük pazarlama bütçelerinden ötürü büyük gişe rakamlarına ihtiyaç duyulduğunu, bu sebeple kaliteli sinema seyircisinin görmezden gelindiğinden yakındı.”Kablo TV bugünlerde daha heyecan verici” dedi. Lincoln gibi filmlerin TV’den başka mecrası kalmayacağını söylediği sırada Spielberg araya girerek “Bu çok yakın, -HBO’ya sor- bu çok yakın” dedi.

Lucas; “Red Tails ve Lincoln’den bahsediyoruz, ikisi de sinemalarda gösterildi ancak düşünün ki, biz, Spielberg ve Lucas, sinema salonlarında yer bulamamaktan bahsediyoruz!” dedi. Spielberg espriyi yapıştırdı: “Benim filmim Lincoln, senin Red Tails’inden daha çok seyirci çekti!”

Spielberg; Lincoln’ün sinemalarda yer bulmasını, kendisinin dağıtımcı stüdyonun ortağı olması sayesinde olduğunu ekledi. Lucas, “sinema salonlarında yer bulmak gittikçe daralan bir yol haline geldi” dedi.

Spielberg, kendisine internette yayınlanmak üzere Netflix için özgün bir içerik hazırlığında olup olmadığı sorulduğunda “açıklanacak bir şey henüz yok” cevabını verdi.

Ayrıca Lucas ve Spielberg bilgisayar oyunlarıyla film yapımı arasında büyük farklar olduğunu, bilgisayar oyunlarıyla hikaye anlatmanın ve karakterler için endişelenen tüketiciler oluşturmanın mümkün olmadığını ifade ettiler. “Ancak bu iki dünya birbirine bağlı değildir” demek doğru olmaz. Spielberg’in Microsoft ile birlikte Halo için Xbox 360 merkezli bir tv programı ve Electronic Arts’ın oyunu Need for Speed için bir film hazırlığında olduğu biliniyor.

The Hollywood Reporter’dan…

Bir kaç sinemacının bir araya gelip de birşeylerden şikayet etmediği bir toplantıya henüz denk gelmedim. Demek ki holivutta da durum aynı 🙂 GY

Bu yazı Film Yapımı, Sinema-TV kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.