Bir senaryo örneği

Senaryo yazmaya ilgi duyan hemen herkesin ilk merak ettiği şeylerdendir. Gerçek bir filme ait bir senaryonun sayfaları. Sanki bu sayfaları görünce senaryonun yazmanın bütün sırlarını keşfedecektir insan. Oysa sadece kendine özgü bir sayfa düzeniyle yazılmış bir metinden ibarettir senaryo. Aşağıdaki küçük resimlere tıkladığınızda Sıfır Dediğimde‘ye ait senaryonun dördüncü taslağının ilk beş sayfasını göreceksiniz. Aşağıda göreceğiniz senaryo, Final Draft ile yazılmıştır. Sayfa formatı basit iştir. Bir bilgisayar programı işinizi kolaylıkla görmenize yarar. Asıl iş içerikte…

 

Senaryo yazarlığının asıl güçlüğünü aşmanızda yardımcı olabilecek diğer başlıklar için aşağıdaki sayfalara da göz atmak isteyebilirsiniz:

Senaryo Yazarken Merak Ettikleriniz
Yazmanın Yöntemi Olur Mu?
Belli Başlı Dramatik Yapı Yaklaşımları
Pixar’dan Senaryo Yazarlarına Öneriler
Dramatik Yazımın Kuralları Olur Mu?
Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?

Bu yazı Senaryo Yazarlığı kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir senaryo örneği için 261 cevap

  1. gülnur der ki:

    Hocam yaptiginiz aciklama icin cok tesekkur ederim. Peki amerikan formatina uygun hangi programi kullanmami onerirsiniz?

  2. Gökhan der ki:

    Celtx ücretsizdir. Aynı şekilde Adobe Story de ücretsizdir. Kolayınıza geleni kullanın.

  3. Hasan der ki:

    meraba hocam önümüzdeki ay nişanlanacagım ve nişanlıma kısa 10-15 dklık bi film şeklinde bi süpriz hazırlaamak istiyorum fakat aklıma hiçbirşey gelmiyor bana yardımcı olabilir misiniz .? Şimdiden yardımlarınız için Teşekkür ediyorumm..

  4. gülnur der ki:

    Hocam merhaba, bir yarisma icin senaryo yaziyorum. Animasyon olarak cekilecek bir film senaryosu ile normal bir film senaryosunun yazim teknigi acisindan bir fark oluyor mu? Yani animasyon filmi yazmis bir senarist bunu yazim asamasinda belli ediyor mu? Yoksa o normal bir film senaryosu gibi yaziyorda onu animasyon olarak duzenlemek yonetmen ve yardimcilarinin isi mi? Yarismaya gonderecegim senaryom bilim kurgu degil. Aksine duygu yuklu bir film. Yazmayada basladim. Aklima onu animasyon filmi olarak duzenlemek geldi. Bu duzenleme icin yapmam gereken degisklikler olacak mi yoksa ben normal yazayim da onu bu bir animasyin fikmidir diye dipnot olarak mi belirteyim. Keske bir animasyon film senaryosu ornegi gorebilseydim. Bir de hocam animasyon filmleri amerikan formatina gorede yazilabilir mi?

    • Gökhan der ki:

      Yazılabilir. Senaryo okuyanlar anlasınlar diye yazılır. Çalışırken, hele ki bir animasyon yapımı aşamasında satır satır parçalara bölünüp bambaşka formatlara girebilir. Nasıl işinize yarayacaksa… Ama projenizi birilerine beğendirme aşamasındaysanız standart format daha çok işinize yarar.

  5. hatice der ki:

    Merhaba hocam senaryo yazarken kamerayı yõnlendirmelimiyim.internetten araştırdığım bazı espirili sõzler başma dert olurmu bu alıntı yerine geçermi ve birde fon sesi,efektleri gerekli yerlere konulmasını ayarlamalımıyım

    • Gökhan der ki:

      Hikayenizde çok önemli gördüğünüz her şeyi senaryonuza yazabilirsiniz. Ama her kamera hareketini ya da her ayrıntıyı yazmaya kalkarsanız her şeyden önce siz bununla başa çıkamazsınız. Öte yandan diğer film insanları da kendi işlerine karışılmış gibi hissedebilirler. Senaryonuz bir öykü anlatım formudur. Senaryonuz kendi dramatik gücünü ortaya koysun yeter.

  6. hatice der ki:

    Hocam merhaba tadix diye bir site var bu siteye güvenebilirmiyiz sender sadece. Senaryosu filme çekilmiş senaristlermi üye yapıyo amatõrler üye olamazmı.? Noter tastikli bir senayonun ne kadar güvencesi vardır

  7. oğuzhan der ki:

    Gökhan hocam , tüm soruları cevapları ve yorumları okuduktan sonra bende müsaadenizle bir şeyler paylaşmak isterim. Çok iyi olduğunu düşündüğüm bir fikrimi dizi senaryosuna adapte ettim. 39 bölüm artı bir bölümde final olmak üzere 40 bölümlük bir proje oldu. 3 bölüm tam senaryo geri kalan 37 bölüm tretman olarak yazdım. malumunuz olası değişiklikler v.s. … Son halinde senaryo yazmak emeğin israfı olur .. Sektörü hepimizden iyi bilirsiniz., Anadolu’daki bir tabirle özet leyim yapımcılarımız ”bir avuç kepekle maymun sevmek” istiyorlar.. Yapımcı ticari kaygılarla yaşayan insandır. Yönetmen sanat yapmak isteyen. senarist ise yazmak isteyen ve yazdığının taktir edildiğini görmek isteyen insandır diyelim. Tabi her emeğin karşılığı kesinlikle maddi desteklenmeliki sürekliliği oluşsun. fakat ülkemizde ne yazık ki işler tam anlamıyla öyle yürümüyor. örnek bir kurgu yaparsak senaryosu beğenilen eser sahibinin yapımcı ile yaşayabileceği farazi bir diyalog gösterirsek.

    ” arkadaş senin senaryodaki adam tren istasyonunda gişeci olmasın, bankacı olsun.. hali hazırda bir banka şubesi var kullanacağımız.. sonra hikayedeki esas kız mağaza yöneticisi olmasın. Gel bunu kuaför yapalım hali hazırda bir kuaför salonu var kullanabileceğimiz. Bak öbür kız lösemi olmasın, araba çarpsın,şimdi hastane sahnesi doktor,hemşire cast’ı uğraşırız. Kamyon vursun kıza. Tedaviyi evde yapsınlar hastaneye gitmesinler..”
    Yada daha kötüsü olur
    ” ya tamam temel bağlamda hoş hikaye sevdim çekebiliriz de aşk eksik bunda..”
    ” Olur mu efendim ilk bölümden itibaren esas oğlan aşkı için her fedakarlık ve zahmete katlanıyor”
    ” tamamda adam vursun hatta kızı vursun ya benimsin ya kara toprağın desin. hatta bak tecavüze uğrasın bu kız hatta adamda uğrasın daha iyi olur.”

    Belki , ya çok abarttın diyebilirsiniz ama tecavüze uğrayan kızın tecavüzcüsüyle evlendirilmesini ve sanki suçlu tecavüz mağduruymuş gibi gösterilen kaç dizi daha çekilebilir yada izlenilebilir. Ayşe teyzem soğan soyarken, Fatma teyzen fasulye kırarken, Emine annem patik örerken seyrediyor nede olsa diye düşük kalitede dizi çekerseniz bu diziye reklam veren banka ne fatma teyzeye kredi satabilir ne otomobil firması son model aracı ayşe teyzeye satabilir. Nede özel emeklilik yada hayat sigortası satabilirsin bu insanlara.. Çünkü onlar kısmen ölmüş beyinler, tecavüzcüsü ile mağdurunun zorla evlendirilip aileleri arasındaki hakaret ve iftira dolu ortamı izlemek istiyorlar.. Onun dışında artık yeni nesil Türk dizilerine sırt çevirip net üzerinden amerikan bilmem ne kanalının hangi dizisinin kaçıncı sezonunun bilmem kaçıncı bölümünü haklı olarak dört gözle bekliyor. Ve işin kötüsü o krediyi alacak yuva kuracak iş kuracak adam, aracını yenileyecek araç alacak adam, özel hayat sigortası yaptıracak kültür ve zekada adamlar ne yazık ki bu değerli hayatı sürdürdüğü için 90 dakikalık birbirinin az farkla aynısı dizileri izlemiyor. Senaryo yazmaya gönül vermiş arkadaşlarım bundan vazgeçmesinler. gün gelir devran döner ülkedeki filim dizi reklam anlayışı değişir o zaman size,bize ihtiyaç duyulur.
    Kaç hikaye duydum yapımcı kapılarında yaşanan. hatta birisi deseki biz okumadan attık senaryoyu haberin olsun diye ne oldu diye beklemekten daha az acı verir adama.. işte bu yüzden okuyanın ”ulan be dizi bu işte.. bir hafta sonraki bölüm için meraktan ölürüm dediği senaryoyu elime alıp yapımcıya gidemiyorum iyimi..
    Ama bunlar yaşanıyormuş diyede yazmaktan vazgeçecek değiliz ya 🙂

  8. Canan der ki:

    İyi Akşamlar Hocam,

    Bende yazı sanatına gönül verenlerden hatta bu kocaman ummanda kaybolmak üzere olanlardanım:) Bu minvalde ancak sizin bana ışık olacağınızı umut ediyor ve sorumu sorup teşekkür ediyorum.

    Kısa süre önce bir reklam senaryosu yazmam istendi fakat ben daha önce reklam senaryosu yazmadığım için -hikaye , roman vb tarzda yazılar yazıyorum -nasıl ve ne şekilde olacağını bilemiyorum ? Aklımda fikir var ama yazım şekli nasıl olacağını da bilseydim içim çok rahat ederdi inanın 🙂
    Bunu benim ivedilikle öğrenmem lazım hocam …
    Onun için sizin yönlendirmeniz ve bu soruyu cevaplamanızla tünelin ucundaki ışık aydınlanmış olacak .
    Sizin cevabınızı bekliyorum ,teşekkür ederim.

  9. cengiz der ki:

    Merhabalar Hocam,
    Uzun suredir senaryo yazmakla mesgulum.Senaryo yazmaya baslamam bir tesaduf sonucu oldu ve su anda elimde dort tane hikaye var.Hikaye diyorum cunku bunlara senaryo demem icin tamamen bitmesi gerekiyor.Benim de sorunum yazdiklarimi bir turlu begenmiyorum,her bitirdigimde daha olmamis eklemem gereken seyler,degistirmem gereken yerler var diye dusunuyorum.Bir oyuncu tanidigim sayesinde Turkiyenin en iyi yapimcilarindan birine ulasabildim fakat hikayeleri henuz gondermedim,sebebide ya begenmezse diye dusunmem.Aslinda bu konu hakkinda hic bir fikrim yoktu,hikayeler bir anda aklima geldi ve bunlari bir kac saat icinde kagida doktum.Su anki hallerine gelmesi ise yaklasik bir sene surdu.Yukarda butun soru ve cevaplari okudum,aslinda kafamdaki sorularinda cevabini almis sayilirim.Burada sunuda soylemek istiyorum,ben hikayeleri yazarken hic bir kurali uygulamadim,ama simdi bu is icin yazilan kurallari okudugumda bunlari bilmeden uyguladigimi gordum.Cevremdekiler genede bu isin bir egitimini almam gerektigini soyluyor.Benim sorum ise bu isin gercekten egitimini almam gerekiyormu?Ikincisi bu yazdigim hikayeleri begenmeme (henuz tam istedigim gibi olmamis anlaminda) duygusu normalmi?
    Not:(Yurt disinda yasadigim icin imla hatalarim olabilir buda klavyenin turkce olmamasindan kaynaklaniyor)
    Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

  10. hawin der ki:

    ben senaryomu bı program ındırp yazmasam normal bı ajanda tutup yazsam tabı kurallara uyarak … karakterler ayrı bolumde konuşmalar ayrı olayın gectıgı yerler ayrı sayfada olsada bu sekılde yazmam yanlış olurmu… yoksa bı program ındırıp oylemı yazmalıyım.. umarım anlatabılmısımdır 🙂

  11. Emrah Özdemir der ki:

    İyi günler gökhan hocam bütün yorumları tek tek okudum cevaplarınızı inceledim örneklerinizi inceledim ve sizi tebrik ediyorum .Herkese yardımcı olmaya çalışmışsınız.Bununla birlikte benimde size bir sorum var benim aklımda 1 hikaye var ve bu hikayeyi trt,startv gibi kanallarda görev yapan yönetmenlere anlattım beğendiler(Beğendiler derken anlattığım hikayeyi beğendiler .Ama bu anlattıklarımı nasıl birbirine bağlayacağımı sordular)Bu beğeniden sonra bunu bilgisayara dökmeye başladım ama hep giriş kısmında kalıyorum amatörlüğün verdiği sıkıntı ile birlikte beynimdeki hikayede çok fazla olasılık olduğundan ayrıca bir ana karakter değilde o karaktere bağlı birden fazla alt karakter ve karşı karakter var.Kısacası karakter fazlalığından dolayı hikayeyi toparlayamıyorum ne yapmalıyım ?

  12. fatih BODUR der ki:

    Slm hocam ve sayfadaki tum arkadaslar
    Hocam ben amator olarak bir seneryo yazmaya basladim ve aklima birden profosyonel film seneryosunu gormek geldi.. biraz ucuk bir idda olacak ama yazdigim seneryoya cok guveniyorum bu seneryomu Hollywood a yollayacagim ingilizceye tercume ettikden sonra ve sizden tavsiyeler almak istiyorum.. yani seneryonun tamamini okutmak yerine bir ozetini yapsam mi daha cabuk ilgi cekmesi icin sizin bana tavsiyeleriniz ne olur …. saygilar fatih BODUR

  13. duygu der ki:

    ben dın dersınde merhamet ve affedıcılık hakkında bır oyku yazdım hoca benımkıyle arkadasımınkını begen dı ıkınızde senaryo yazın dedı sence nasıl bısey olabılır neyle baslamalıyım ılk once senaryoya

  14. büşra yıldırım der ki:

    düşünmek çok kolay yazıya dökmekte. benim tek merak ettiğim şey bütün bu işleri hallettikten sonra kiminle görüşeceğiz bizim sesimizi kim duyacak ne yapabiliriz bu konu da…

  15. büşra yıldırım der ki:

    daha çok senaryoyla değilde merak edilen sorularla boğuşuyoruz bence…

  16. melis der ki:

    merhaba hocam. ben daha 13 yaşındayım. ben de senaryo yazıyorum. ama okul eğitimi aldığım için senaristlik ile ilgili bir eğitim alamıyorum. senaryom amerikan formunda. benim merak ettiğim senaryo da illa jenarik müziği animasyonlar belirtilmeli midir? son olarakda aklımda 3 hikaye var bunlarin 1.sine başladım 3 aydır yazıyorum. bu yaz tatilinde biter dieumuyorum. sinopsisini en son bittikte sonra hazırlıyacağım. ama bn bunu nereye satmalıyım? senaryo satma yerleri vr acaba oralar doğrumu? sizden cevap bekliyorum şimdiden eşekkürler. kim bana ne derse desin ben bu senaryyu yazacağım..

  17. neşe der ki:

    slm.benim de elimde bir senaryo var ben bir fikirden ziyade bu hayalimde benimle olmak isteyen ortak arıyorum ilgilenen birileri varsa birlikde senaryo yazabileceğim cevap bekliyor olucam.0531 283 29 47

  18. canan der ki:

    hocam mrba ben senaryomu bitirdim sizce kimlerle irtibata gecmeliyim

  19. Utku der ki:

    Gökhan Bey merhaba,
    ”Sıfır dediğimde” filminin senaryosunu paylaşma durumunuz olabilir mi ? Böylece çekilmiş film ile yazılı senaryoyu karşılaştırma şansımız olur… Referans noktası almak isteyenlerin çok işine yarayacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim…

  20. Adnan der ki:

    Merhabalar;
    Çekmeyi planladığım hayatımın filmi için senaryo tecrübesi olan arkadaşlar birlikte çalışmaya ne dersiniz?05322568965

  21. Yasemin der ki:

    Çok güzel

  22. yaz-yönet der ki:

    merhaba.kısa bir senaryo oluşturma aşamasındayım.kısa film çekmek istiyorum.filmin yönetmenliğini de üstleneceğim.nitelikli filmler izlediğimi düşünüyorum ve bundan dolayı büyük sıkıntılar yaşayacağımı sanmıyorum.tarkovsky,bergman,bertolucci.chaplin,heneke,theo angelopoulos gibi yönetmenlerin çizgisindeyim(seviyesinde değil,sinema anlayışı olarak aynı çizgide).ancak bu ilk çalışmam biraz farklı bir tarz.senaryoda oluşturduğum kısımlarda herşey gözümün önünde canlanıyor film çekilmiş gibi ancak bu biraz sıkıntı yaratıyor.kamera açılarını ve hareketlerini senaryoya katmayınca senaryoda eksiklik varmış hissine kapılıyorum.sinema sektörü içinde olan birkaç kişiye ulaştım ancak senaryoyu bu eksik diye nitelendirdiğim haliyle okuduklarında,benim gibi yetersiz bulacaklarını düşünüyorum.fikirlerinizi merak ediyorum.

  23. mertcan der ki:

    Merhaba sayfadaki yorumlarin ilgimi ceken buyuk bir bolumunu okudum ve yardim icin vakit ayirmaniz gercekten tebrik edilesi. 20 yasindayim diyalog yazma gelisimim icin bi cocuk tiyatrosu yazdim. Simdi bir mini dizi uzerinde calisiyorum. Ancak diyaloglarin gercekciligi ve inandiriciligi uzerine suphelerim var. Gozumde canlandirdigimda bir seyler eksik gibi kaliyor. O karakter o sekilde konusur karakterlerimi taniyorum ancak olay orgusunun ilerlemesi acisindan vermem gereken bilgileri diyaloglara yedirirken yapay bir dunya oldugu cok gozume batiyor. Bu konuda ne onerirsiniz?

  24. zekai der ki:

    iyi akşamlar hocam bir iki kez mesaj gönderdim ama sizden bir cevap alamadım. öncelikle senaryo ve sinema hakkında vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim Hocam eğer cevaplarsanız benim de bir sorum olacak GÜNÜMÜZDE Kİ DİZİLER 120 DAK . BİLDİNİZ ÜZERE 120 DAK LIK BİR DİZİYE 120 SAYFALIK SENARYO MU GEREKİYO , EĞER 70 BÖLÜMLÜK BİR DİZİ İÇİN BÖLÜM BAŞINA 120 SAYFALIK SENARYO MU GEREKİYO YOKSA 120 SAYFALIK BİR SENARYOYLA 70 BÖLÜM LÜK DİZİ YAPILABİLİR Mİ? Teşekkür ederim saygıllar…

  25. Onrdkr der ki:

    https://www.youtube.com/watch?v=5et8kjfMm2k
    Word de taslağınızı oluşturun, onun üzerinden devam edin. Fransız formatı daha kullanışlı ve Türkiyede daha yaygın kullanılır.

  26. ozan der ki:

    gökhan hocam bir senaryo hakında ayrı ayrı vidolar çektik bunları hangi programda birleştirebilirz? söylersen çok mutlu oluruz fazla süremiz yok zaten

  27. İbrahim ÖZER der ki:

    Gökhan Hocam Sıfır Dediğimde’de senaryo da Jeneriğe hiç yer verilmemiş bazı senaryolarda yer verildiğini görüyoruz ne dersiniz?

  28. BADE GÜL der ki:

    Merhaba hocam ben senaryo yazmayı seven ve yazan bir Üniversiteliyim. açıkcası bie kaç senaryo yazdım ancak nasıl yapmam gerektiğini bilemiyorum

    – soruyu anlayamadım. neyi nasıl yapmak gerektiğini bilmiyorsunuz?GY

  29. Canan der ki:

    İyi akşamlar Hocam,
    Bir öykümü roman taslağı haline getirmek istiyorum fakat roman taslağı nasıl hazırlanır bilmiyorum ?
    Roman taslağı nasıl yazılır ? Bu konuda bana örnek verip bilgilendirirseniz memnun olurum.
    Teşekkürler…

  30. Gökhan der ki:

    Roman uzmanlık alanım değil. Ancak senaryo yazarlığında olduğu gibi bir kaç aşamalı özet yazarak, bir sonraki aşamada özetinizi daha geniş ve kapsamlı hale getirerek yazarsanız sanıyorum daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Yine de konuyu konunun uzmanına danışmanız daha doğru olur.

  31. Canan der ki:

    Hocam çok teşekkür ederim yanıtladığınız için… Sağolun

  32. özkan der ki:

    hocam elimde çok güzel bir senaryo var. nasıl değerlendirebilirim. Türkiye de bu filmi yapacak yapım şirketi var mı? Epik fantazi ve Macera filmi. nasıl değerlendirebilirim? cevabınızı bekliyorum iyi günler

  33. Umut der ki:

    Peki abiciğim,herşey iyi güzel hoşta,sen bu senaryoyu hangi programla yazdın?Bunu yazmak için word harici bir program mı lazım?

    • Gökhan der ki:

      Elbette, çok sayıda program var. Bedava olduğu için en yaygını Celtx. Bugünlerde Celtx web sitesi üzerinden hiç program indirmeden kullanılabiliyor. İlla ki indireyim dersen de arayınca bulabilirsin. Celtx harici de çok sayıda yazılım var. Final Draft en popülerlerinden biri.

  34. aydın KANŞİRAY der ki:

    merhaba hocam ben bir sinama filmi senaryosu yazmak istiyorum hikayem hazir ama bir turlu başlayamıyorum bana yardımcı olurmusunuz rica edersem sadece başlamak içim sonrasını ben hallederim teşekkurler ederim.

  35. doğan der ki:

    merhaba gökhan hocam. ben sıkı bir film takipçisiyim bunun yanı sıra türk insanının hangi tür senaryolarla ilgilendiğiyle ilgili yaptığım gözlemlerede güveniyorum. bu durumda bir kısmını yaşadığım bir kısmını ise hayal dunyamla harmanladığım kendime ait olan ve gerçekten hatrı sayılır bir izleyici kitlesini çekebileceğine inandığım komedi romantizm ve macerayı çok etkileyici bir şekilde harmanladığım güzel bir senaryom var. bu konuda hangi kişi yada kurumla irtibata geçmeliyim. gerçekten bu işten anlayan birinin bi göz atıp ”bu çok etkileyici bir senaryo mutlaka değerlendirilmeli” veya ”çok berbat bi senaryo yırt gitsin diyebilecek biri ile görüşmek istiyorum. şimdiden teşekkür ediyorum hoşçakalın.

  36. Gökhan der ki:

    Doğan selamlar,
    Kendisini ve projesini tıpkı senin cümlelerinle ifade eden çok sayıda kişi olduğunu biliyorsundur. Projesi olan hayali olan istisnasız herkes benzeri şeyleri düşünür. Gerçekten farklı ve iyi olduğunu ispatlayabilmek kolay değildir. Fırsat kovalamalı, doğru bağlantılar kurmalı, doğru referanslar bulmalısın. Bu kısım kişisel becerilerine bağlı. Bu kısmı çok iyi kıvırdığı halde senaryosu kötü olan insanlar, senaryosu iyi olduğu halde kişisel becerileri zayıf olan insanlardan daha şanslılar. Pek çok işte olduğu bu meslekte de bu böyle. Somut öneri istiyorsan ancak şunu söyleyebilirim: Senaryo yarışmalarını görmezden gelme. Mutlaka katıl.

  37. HAVALİ der ki:

    ÇİZGİ FİLM SENARYOSU NASIL YAZILIRR****

  38. ECE YİĞİT der ki:

    senaryo yazmak istiyorum yardımcı olurmusunuz ama hiiiiiiiiiiiiççççççççççç birşey bilmiyorum.EN kısa zamanda cevabınızı bekliyorum. SEVGİLER ECE

    • Gökhan der ki:

      Merhaba Ece, senaryo yazarlığı eğitimi almanı öneririm. Eğer böyle bir imkanın yoksa senaryo yazarlığı üzerine yazılmış kitaplar okuyabilirsin. Öte yandan internette de çok sayıda konuyla ilgili kaynak var. Özellikle ingilizcen varsa çok sayıda kaynağa ulaşabilirsin.

  39. yağmur der ki:

    Mrb umarım okursunuz ve cvp verırsınız,ben okumadım ama senaryo yazıyorum internetten cok arastırıyorum içimden gelıyor,su anda bır senaryo yazıyorum adı(Peri ve Murat)cok guzel bır senaryo duygu sal acı nefret sevgı.bunlardan ibaret.ama senaryo bıtırınce kımınle paylasa bılırım kı!??oyuncu olmak senaryo yazmak hıkaye yazmak ıcımden gelıyor!anlıyamıyor insan bu kadar mı aşık olur oyunculuga ve senaryo yazmağa!!bana yardımcı olursanız sevınırım.saygılar yağmur

    • Gökhan der ki:

      Yağmur, her işte olduğu gibi bu işte de eğitim çok önemli. Ne yazarlık ne de oyunculuk hobi olarak yapılacak iş değil. Meslek, hatta daha da ötesinde yaşam tarzı. Yani bir mesaiye bağımlı değilsin, yedi gün 24 saat her an çalışıyor ve bir yazar-oyuncu gibi yaşıyor olman lazım. Bunun için de öncelikle eğitim. Eğitim için önünde ki yol var: 1- kurs ya da okul. 2-kendi kendine eğitim. Bir kurs ya da konuyla ilgili okula devam edebilirsen senin için en iyisi olur. Ancak kendini geliştirmek, kendini eğitmek de bir seçenek olabilir. Fakat bu kez de disipline ihtiyacın olacak. Çünkü sanki bir okula devam ediyormuş gibi hayatını ve çalışmalarını ilgilendiğin konuya ayırman gerekecek. Şuna emin ol: Bu alan ışıltılı ve çok sayıda insanı cezbediyor. Ancak sadece disiplinli, çalışkan ve eğitimli olanlar gerçekten başarılı olabiliyorlar. Ne kadar emek, o kadar başarı.

  40. yağmur der ki:

    Mrb,tşk ederım cvp verdıgınız için,gökhan bey yanı egitim almazsam bır şey yapamam yani diğilmi?!??o kadar heveslıyım o kadar ısteklıyım kı,maalesef bazı konular engellıyor demek.tekrardan tşk ederım

  41. bayramoğlu der ki:

    YILLARCA EĞİTİM ALDIK YARATICILIK OLMADI MI OLMUYOR BU İŞLER.. EĞER YÜREKTE VARSA VE PEŞİNDEN GİDECEĞİN GÜCÜN VARSA BIRAKMA . AMA HERGÜN DAHA FAZLA ARAŞTIRIP VE ÖĞRENMELİSİN..

  42. @ozgrust der ki:

    merhaba, evet yazarlık ve oyunculuk baya bir cezb ediyor insanları, bunu tv yi açtığımda karşıma çıkan saçma sapan işlerden çok kolay anlayabiliyorum ve artık tv izlemiyorum. buda senarist arkadaşların yaşam tarzlarına benziyor. demek ki bende biraz internet ten eğitim ile senaryo yazabilirim. 🙂 şimdiden başlıyorum çalışmalara. aklımda Tütkiye’de henüz yazılmamış bir öykü var. bunu senaryo ya olarak yazmak istiyorum…

  43. EROL der ki:

    Mrb Gökhan Bey bir sorum olacaktı. seneryoda hikaye farklı ülkede geçiyor ama seneryo dilini Türkçe yazabilirmiyiz. örneğin fransa da kaçıp türkiye gelen bir aileyi anlatırsak seneryo fransızca dili mi yoksa bunu türkçe yazabilirmiyiz. tşk.

  44. Gökhan der ki:

    Senaryo filmi çekecek insanlar tarafından okunacak. Filmi hangi dili konuşan insanlar çekecekse o dilde yazılmalı. Karakterlerin diyalogların dili ise film sinemalara çıktığında nasıl olmasını istiyorsanız öyle. Çoğu film, yabancı dilde konuşan insanları filmi çeken insanların dilini konuşuyor gibi gösterir. Belli belirsiz bir yabancı aksanıyla…

  45. Ferah YILMAZTÜRK der ki:

    Merhaba .Uzerinde calistigim iddali bir dizi senaryo projem var….projemi kanallara mi yoksa yapimciya mi sunmaliyim….ayrica kanala yapilacak sunum icin lk uc bolum senaryo yerine tretman olarak sunum yapmak dogru olur mu? ..elimde ilk uc bolumun tretmani ve diger on bolumunde sinopsisi var. Bu sekilde projem degerlendirilir mi acaba.? Bu konu hakkinda aydinlatirsaniz cok memnun olurum…saygilarimla…

  46. Elvin Melek der ki:

    Bu derece zengin bir içeriği keyif ve takdirle okudum. Kaleminize sağlık. Ben şunu merak ediyorum;Bazı kaynaklarda “yeni bir karakter sahneye girdiğinde karakterin fiziki özellikleri muhakkak sahne girişinde belirtilmelidir.” Örneğin;

    SAHNE 2 SOKAK DIŞ/GÜN

    Sokağın başında Ali gmrünür. Ali 40 yaşlarında, saçları sakalı ağarmış, Yüzünde keskin çizgiler oluşmaya başlamış bir adamdır. Çevresine baakmadan, dalgın yürünektedir… ” vs.

    Şimdi bu direktife göre ben kafamda kurguladığım her karakterin tarifini adı geçen ilk sahnede yazmak zorunda mıyım? Ya da karakterleri kurgulayıp, adlarıyla senaryonun akışına devam edip, karakter analizlerini, sahnelerden bağımsız harici bir sayfaya(mesela senaryo başında künye gibi) tüm detaylarıyla veremez miyim? Eldeki ham bir metin olsa da, bitmiş bir senaryoda yönetmen vs. her karakteri için o sahnede tanıtılması zaruri midir? Soruyorum, çünkü benim için sahnelerin ahengini bozan(ki bazen bi sahneye çok fazla karakter dahil olabiliyor) inanılmaz sinir bozucu bir durum bu. Yanıtlarsanız müteşekkir olurum… SAĞLICAKLA KALIN

  47. Gökhan der ki:

    Elvin; prensip şudur: gerekiyorsa yaz. Yani fiziksel özelliklerinin bir anlamı varsa (yaşlı-genç-kısa boylu-mavi gözlü vs.) yazılmalı. Eğer önemli değilse, mesela kahraman bir sahnede taksiye biner. Taksicinin genç-yaşlı-şişman vs. olmasının bir anlamı yoksa yazmanıza gerek yok. Hikayenin içinde bir yeri var ve dramatik olarak bir şeylere hizmet ediyorsa yazmalısınız. Ayrı bir sayfada yazarsanız okuyan kişiler dönüp dönüp o sayfaya bakmazlar. Sayfanız işe yaramaz yani.

  48. Seda der ki:

    Merhaba Gökhan Bey öncelikle sorularimizi yanitladiginiz için tesekkur ederim. Sahne gecisleri için kullanilan muzikli sahneleri yani diyalogsuz ve muzikli sahneleri nasil yazmaliyim? Milazanseni yazdiktan sonra muzik oldugunu belirtmeli miyim

  49. Gökhan der ki:

    Aynen dediğiniz gibi. Müzik hakkında da bir fikriniz varsa belirtebilirsiniz. Tempolu, neşeli, akustik vs…

  50. Onur der ki:

    Yağmur isimli arkadaş burada senaryo yazma konusunda hevesinden bahsetmiş,Gökhan Bey de eğitim almanın şart olduğu manasında bir cevap yazmış.Şimdi senaryo yazma konusunda eğitim almış birisi olarak buna müdahale etme gereği duydum.Eğitim tabiki gerekli bu tartışılmaz bir gerçek ancak eğitim alma imkanı olmayan bir insan senaryo yazamaz diye bir şey söylemek mümkün değildir.Senaryo yazmak tam anlamıyla bir yetenek işidir.Bütün yetenekler de olduğu gibi senaryo yazma yeteneği de geliştirilmelidir.Demek istediğim şu ki ; Yağmur kesinlikle yazmaktan vazgeçmemelisin.Araştırmaya devam et ve yazmaya da.Çevreni sürekli gözlemle,ilginç karakterleri ve olayları yakalamaya çalış,hayal dünyanı zorla,sürekli film izle ama sıradan bir izleyiciden daha farklı gözle izlemelisin,sürekli birşeyler yaz iyi yada kötü sürekli yazmalısın.Aklına gelen her fikri kağıda dök birşey kaybetmezsin.Öncelikle hitap edeceğin kesimi belirle,hikayeni ona göre yönlendir ve yaz.işin teknik kısmı en basit kısmı zaten.Sen iyi bir hikaye yaz.Onu senaryoya dökmek daha basit olur.Ele aldığın konuyu tek açıdan inceleme ,senaryo yazmak farklı açıdan bakma işidir.YANİ KESİNLİKLE VAZGEÇME EMİNİM Kİ BAŞARILI OLACAKSIN.(TURGUT ÖZAKMAN /OYUN VE SENARYO YAZMA TEKNİĞİ…MICHEL CHION / BİR SENARYO YAZMAK….SYD FIELD / SENARYO YAZIMININ TEMELLERİ) bu kitapları mutlaka tedarik et ve defalarca oku.Bunlara benzer daha bir çok kitap var ama bu üçünü öncelikli tavsiye ederim.BAŞARILAR..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.